Více smajlíků ke stažení Více smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke stažení

Srpen 2013

Nevíte co vařit? Zkuste halušky!

15. srpna 2013 v 21:00 | janapka

Vyzkoušejte naše recepty:

převzato z COOPU

Základní těsto na halušky

750 g brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno, případně je můžeme lehce rozmixovat. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme řidší, ale konzistentní těsto. Těsto protlačíme speciálním sítkem do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou napovrch (cca 5 minut). Uvařené halušky sejmeme sítkem a stejným způsobem připravíme další várku.

Strapačky se zelím a uzeným masem

250 g anglické slaniny, 1 cibule, 300 g kysaného zelí, sůl, pepř, drcený kmín, nasekaná petrželka na ozdobení, olej
Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a opražíme dozlatova. Přidáme propláchnuté kysané zelí, koření a lehce podlijeme vodou. Necháme podusit zhruba 15 minut. Hotovou směs smícháme s uvařenými haluškami, dochutíme a podáváme.

Špenátové halušky

Halušky: 250 g špenátu, 250 g hladké mouky, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, mléko, sůl
Omáčka: 1 šalotka, 100 g nivy, 250 ml smetany na vaření, 3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek
Špenát propereme, nasekáme a spaříme horkou vodou. Smícháme ho s moukou, vejcem, špetkou soli a postupně přiléváme mléko, aby vzniklo konzistentní těsto. Z těsta uvaříme halušky. Mezitím na olivovém oleji opražíme najemno nasekanou šalotku, přidáme rozlisovaný česnek, zalijeme smetanou a necháme prohřát. Poté přidáme najemno nastrouhanou nivu. Dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Jakmile se sýr rozpustí, můžeme podávat. Pro milovníky masa je možné přidat orestované kuřecí nudličky.