Nevíte co vařit? Zkuste halušky!

15. srpna 2013 v 21:00 | janapka

Vyzkoušejte naše recepty:

převzato z COOPU

Základní těsto na halušky

750 g brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno, případně je můžeme lehce rozmixovat. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme řidší, ale konzistentní těsto. Těsto protlačíme speciálním sítkem do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou napovrch (cca 5 minut). Uvařené halušky sejmeme sítkem a stejným způsobem připravíme další várku.

Strapačky se zelím a uzeným masem

250 g anglické slaniny, 1 cibule, 300 g kysaného zelí, sůl, pepř, drcený kmín, nasekaná petrželka na ozdobení, olej
Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a opražíme dozlatova. Přidáme propláchnuté kysané zelí, koření a lehce podlijeme vodou. Necháme podusit zhruba 15 minut. Hotovou směs smícháme s uvařenými haluškami, dochutíme a podáváme.

Špenátové halušky

Halušky: 250 g špenátu, 250 g hladké mouky, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, mléko, sůl
Omáčka: 1 šalotka, 100 g nivy, 250 ml smetany na vaření, 3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek
Špenát propereme, nasekáme a spaříme horkou vodou. Smícháme ho s moukou, vejcem, špetkou soli a postupně přiléváme mléko, aby vzniklo konzistentní těsto. Z těsta uvaříme halušky. Mezitím na olivovém oleji opražíme najemno nasekanou šalotku, přidáme rozlisovaný česnek, zalijeme smetanou a necháme prohřát. Poté přidáme najemno nastrouhanou nivu. Dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Jakmile se sýr rozpustí, můžeme podávat. Pro milovníky masa je možné přidat orestované kuřecí nudličky.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama